Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/mlk2002/web_biwak/weboldal/connections/sql.php on line 3
Biwak Lakóautó
My status
  Építés / Szerviz WebShop Lakóautós Infók Lakóautó Bérlés Lakóautó Klub
  Főoldal >> 
 
Nyelv / Language
 Hungary Deutsch English
Menü

• Főoldal
• Elrendezések
• Vélemények
• Tevékenységeink
• Kapcsolat

• WebShop
• Lakóautós Infók
• Lakóautó Bérlés

 
Referenciák

• Fotó
• Videó / Diaporáma
• 3D Panoráma

« vissza a főoldalra

Lakóautók építése, lakóterek kialakítása 14 év tapasztalatával
Immár több mint 14 éve építettünk azt a lakóautót melyet a mai napig elégedetten használnak gazdái.

Bár gázfőzőt és mosogatót már abba a lakóautóba is építettünk, mégis, mai szemmel inkább csak bebútorozásnak neveznénk.

Hosszú volt az út a teljes komforttal ellátott lakóautók építéséig.

Célul tűztük ki, hogy bármilyen lakóautó felszerelést és készüléket szakszerűen be tudjunk építeni egy lakóautóba, de a kezdetekkor még magunk sem tudtuk, hogy mekkora feladatra vállalkozunk.
Az csak menet közben derül ki, hogy egy lakóautó megépítése mennyire összetett feladat, mely több szakma együttes ismeretét igényli, a szakmunkák összehangolásával.
A megfelelő szakmai ismeretek mellet természetesen megfelelő géppark, a lakóautó felszerelések és készülékek ismerete, az újdonságok figyelemmel követése, szakmai tanfolyamok és a folyamatos önképzés is nélkülözhetetlen.

Egy családi ház építésekor felhúzzák a falakat, azután jön a villanyszerelő, a fűtés és a vízszerelő, a gázos, a burkoló, végül a festő. Ezután következhet a bebútorozás és a szerelvények (karnisok lámpatestek, függönyök, polcok) felszerelése.
Aki már építkezett, az tudja, hogy nem egyszerű a munkások összehangolása sem.
Képzeljék el ugyanezt 8 m2-en, úgy, hogy mindezen munkákat párhuzamosan, egyszerre kell végezni! Ehhez tegyük hozzá azt az apróságot, hogy egy lakóautó az önellátása miatt még összetettebb rendszer, mint egy családi ház.

Úgy könnyű, ha egy csőből folyamatos nyomással jön a tiszta víz, a szennyvíz pedig egy másik csövön elfolyik, az áram a "villanydróton" érkezik, és a gáz is korlátlanul rendelkezésre áll. A lakóautókban cipelni kell magunkkal a vizet, az áramot, a gázt, de még a szennyvizet is. Mindezt úgy, hogy a használat során ez a legkevésbé legyen zavaró, hiszen szeretnénk ugyanolyan kényelemben, teljes komforttal tölteni a nyaralást, mint egy szállodában.

Úgy könnyű bútort gyártani, ha a kész szekrényt csak oda kell tolni a fal elé. A lakóautóban a vezetékeket nem tudjuk falba vésni, minden csőnek és vezetéknek a bútoron belül kell haladni. A bútor elkészítése ezt leszámítva sem egyszerű, hiszen a falak ferdébbek, mint amilyet Gaudi valaha is megálmodott, ráadásul ott vannak merevítő bordák is. Az anyaga lemez, amire függeszteni és fúrni sem lehet semmit. Itt a berendezésnek is mozdulatlanul kell tűrni az 7-es Richternek megfelelő budapesti kátyúkat is.

Egy jó bútorzat tehát nem csak kényelmes, jól használható, és magában rejti a teljes gépészetet, de ugyanakkor megfelelően masszívnak is kell lennie.
A régi építésű lakóautók bútorzata még fából volt. Bírták is a strapát évtizedeken keresztül. Mára a lakóautó gyártásban is tapasztalhatóak a fogyasztói társadalom problémái, ahol a külcsín és a marketing alapján működik a gyártás is.
Ezt jól látjuk akkor is, amikor márkás "gyári", 1-2 éves lakóautókat hoznak hozzánk, mert a kikönnyített bútorokban használható mini csavarok hamar feladják a harcot. Az ilyen szervizelésekkel is sok tapasztalatot szereztünk az évek folyamán. Ilyenkor látjuk, azt, hogy hogyan nem szabad lakóautót építeni.
Egyszerűen belátható, hogy ha valahol kispórolják az anyagot, akkor az a szilárdság rovására megy. Szerencsére a furgonoknál a bútor súlya nem annyira nagy probléma (mint pl. a lakókocsiknál), hiszen az 1500 kg hasznos teherbírású autóba, masszív bútorzattal is, minden felszereléssel együtt kb. 500 kg-nyi terhet építünk be, és ebben benne van az összes berendezés is.
Lehet tömörfa, rétegelt lemez, furnérozott vagy festett anyag, vagy egyszerű bútorlap, megengedhetjük azt a luxust, hogy lakóautóink évtizedek múlva is egyben maradjanak.


« vissza a főoldalra


© Copyright • Biwak Kft • 2000 Hungary • 20/529-56-18 • info@biwak.huwww.biwak.hu